tisdag 10 mars 2009

Läckert och nyttigt!

Hej på er!

I helgen har jag tillbringat en hel del i köket med min KitchenAid. Den skötte sig alldeles utmärkt och jag är supernöjd med min förtidiga födelsedagspresent, tack min goa make! Det blev både kanelbullar och matbröd.
På lördagskvällen satte jag en deg på långjäst bondbröd som fick stå och jäsa hela natten. På morgonen gräddade jag dem och vi åt ljummet färskt bröd till frukost, mmmm så gott det var!




Här är receptet om ni blev sugna.

Långjäst bondbröd, 2 bröd

5 g jäst

5 dl kallt vatten

1 msk olivolja

1 msk honung

1 msk salt

12-13 dl siktat dinkelmjöl

  1. Smula jästen i en bunke. Rör ut den i vattnet. Tillsätt olja, honung,salt och det mesta av mjölet. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.
  2. Låt degen jäsa under duk på en dragfri plats under hela natten eller dagen.
  3. Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela den i två delar och forma till två runda bröd.
  4. Lägg över på bakpappersklädd plåt och låt jäsa i ca 30 min under duk.
  5. Sätt ugnen på 250 g. Ställ in bröden i mitten av ugnen och grädda i 15-20 min.
  6. Stäng av ugnsvärmen och låt bröden stå kvar i ytterligare 15-20 min. Knacka på brödet för att kontrollera att det är färdiggräddat, det ska låta ihåligt.

Lycka till!

kram Camilla

16 kommentarer:

Vita hjärtan sa...

Vilka fina bröd! Och vilken lycka med en Kitchen Aid, dom är underbara!

Kram Annemari

amaryllis sa...

Ser att det är mer än jag som bakat i helgen...tack för att du delar med dig av receptet.Tror jag skall prova det till helg.

ha en bra kväll

Vita hjärtan sa...

Det är bara jag igen! Såg i ditt förra inlägg att du fyller lika få år som mig, i september......jag med! Den 27:e närmare bestämt. Vilket datum fyller du??

Kram Annemari

Hem och Harmoni Marie sa...

Tack för receptet! Alltid kul att testa något nytt...

Kram Marie
PS. Jag är också supernöjd med min KA....den är bäst.

Stora och små drömmar sa...

Oj vad goda dom ser ut kan gärna skicka dom till mig kram jessica

Benita i Bubbelrummet sa...

Nu har jag bilder på frisyren på min blogg =)
Titta titta!

Kram på dig!
Benita ♥

Tulipa sa...

Lät som riktig helglyx!

5 g jäst, det var inte mycket...

Mariette

lottens vita och gröna sa...

oh lyllo dig, vilken present, en kitchen aid vill jag me ha!!!!nu blir det mycket hembakt dårå, härligt häligt men farligt farligt...fast man kan ju baka väldigt nyttiga saker med ju, har idag tagit upp kampen mot mina volanger..fikabröd ska undvikas, det är såååå svårt!ha det såååå gott, varmkram

Betongänglar sa...

Låter underbart - det ska jag testa - Tack för recept...
Kram
Annelie

Lottaspace sa...

Andra bloggen i rad som visar nybakt bröd! Blir så avundsjuk och min gröt blir bara tråkigare..

Ha en bra dag!

kram,Lotta

Katta sa...

Visst är det härligt med nybakat bröd, och så mycket nyttigare med det hembakta med än köpebröd med en massa konstiga tillsatser.Ska nog skaffa en sån Kitchen aid. Ha det bra, kram Katta

Milla sa...

Åh så gott!!
Kram

Vita ljuva tankar sa...

Inget kan slå doften och smaken av ett nybakat bröd. Smart det där med långjäsning över natten för det är ju inte så kul att stå och knåda i gryningen ;)

Kram Linda

Lindas Vita Lantliv sa...

Å jag har ingen kitchen aid, men det vore roligt...skulle säkerligen bli mer bak då...

Kram Linda

Ullis/Leva på landet sa...

Så härligt med nygräddat till frukost. Händer nästan aldrig att det blir det här.

Kramar Ullis

Vårt lilla hem sa...

Ooh så gott med hembakt bröd! Och smidigt med en bakmaskin!

Ser att du har så fina blå burkar från Greengate, har du dem till salu i din butik? Eller vet du var jag kan hitta dem? De är såå fina!

Kram, Jenny