söndag 29 juni 2008

Fläder och namnbyte

Japp, nu har jag bestämt mig !! Det blir en förvandling från Millas Mirakel till Living by Milla och jag känner mig trots allt rätt nöjd ändå! Tack söta ni för era goa hälsningar angående mitt namnbyte.. det har varit otroligt skönt med ert stöd bakom ryggen, tack !!! Så kära prenumeranter, jag får be er att klicka på bloggkollikonen igen så ni får rätt adress. Jag får be er också, kära bloggvänner och alla andra som läser här att uppdatera till livingbymilla.blogspot.com
för i kväll ändrar jag för gott !

Nu till något helt annat...nämligen flädersaft !

Nu är den äntligen klar och den blev fantastisk god, om jag får säga det själv,hihi !Det blev 5 liter vara 1 liter är upptappad på flaska och restrerande är fryst i lagom portioner. Jag kommer nog göra en omgång till för det finns massor av blommor kvar på vår gigantiska fläderbuske. Det är bäst att passa på innan det har blommat över för i år.
Om ni också blir sugna... här är receptet :


Millas flädersaft med vanilj

Ca 30 blomklasar

2 citroner

2 liter vatten

2 liter strösocker

1 vaniljstång

4 tsk citronsyra

  1. Skölj blommorna. Tvätta citronerna och skiva dem.
  2. Varva blomklasar och citronskivor i en stor bunke.
  3. Koka upp vatten, socker, och ituskuren vaniljstång. Rör ner citronsyran.
  4. Häll lagen över blommorna och citronen. Rör om.
  5. Låt saften stå kallt i kylskåpet i 5-6 dagar. Rör om varje dag.
  6. Sila saften och häll upp den på väl rengjorda flaskor.

Flädertips

Droppa ner lite flädersaft i whisky, konjak, vodka, kallt vitt vin, kallt mousserande vin eller äppelcider.
Frys flädersaft med lite fläderblommor i istärningsfack så har du smaksatt is till sommardrinkarna.
Plocka ett moln av gräddvita fläderblomsklasar. Varva med rosa rabarber och gröna limeskivor. Då får du en dryck som ger dig sommarkänsla.
Kommer man norr om flädergränsen kan man använda de aromatiska blommorna av älggräs i stället. Det kallades tidigare mjödört. Man smorde nämligen kärlen som mjödet skulle jäsa i med örten.


Fläderfakta

Sambucus nigra
Fläder är en stor buske eller litet träd som kan bli fem meter högt. Grenar och kvistar har rent vit märg. Bladen sitter motsatta, de är parbladiga med ett uddblad, liksom hos de övriga arterna i släktet flädrar (Sambucus).Fläder blommar från midsommar till mitten av juli, blommorna är gräddvita med ljusgula ståndarknappar och sitter i vida, platta blomställningar. Den fräna lukten lockar till sig små flugor som sköter om pollineringen.I september mognar bären. De blir först röda men mogna är de svarta och glänsande, artnamnet nigra betyder svart och syftar på frukternas färg.

Fläder får inte förväxlas med druvfläder (S. racemosa) och sommarfläder (S. ebulus) som båda är giftiga.Druvfläder är också en buske men där är grenarnas märg brun. Den blommar redan i maj med små gulvita blommor i rundade klasar. I slutet av juli mognar de oätliga röda bären som sitter samlade som i en druvklase.Sommarfläder är en storvuxen ört, drygt meterhög, med blomställningar och frukter som hos fläder, men skiljer sig från denna också genom sina röda ståndarknappar.Sommarfläder förekommer sparsamt i södra Sverige och hela växten är giftig.
Fläder har sedan länge ingått i den svenska floran, även som odlad. Den förekommer främst i södra Sverige, men kan odlas långt upp i landet. Fläder finns i större delen av Europa, utom Baltikum. Första fynduppgift är från 1600–talet men arten är känd sedan medeltiden.Få växter är så mytomspunnen som flädern.

Här i Norden var den i sällskap med många andra växter helgad åt kärleksgudinnan Freja. När kristendomen kom hit blev den föremål för en annan legend. Man trodde att flädern var det träd som Judas Iskarot hängt sig i. Då han kom åt stammen fick den ett avtryck av hans öra. I södra Sverige finns det verkligen bildningar på fläderstammen som liknar ett öra, men då är det fråga om en svamp, Judasöra (Auricularia auricula Judae).Den starka lukten troddes kunna fördriva häxor och trolltyg och därför planterades en fläderbuske på lagom avstånd från huset, liksom att man spikade upp en fläderkvist ovanför dörren.

Användning: Fläder odlas ofta som prydnadsbuske och fler olika namnsorter förekommer, till exempel flikbladig fläder ('Laciniata').Färska eller torkade blommor kan användas till saft, dricka, te eller som krydda i kräm, sylt och saft på rabarber eller krusbär.Bären kan användas till gelé, saft, marinad eller chutney. De kan även dryga ut andra bär i saft. I industritillverkade safter ingår ofta importerade fläderbär.Tänk på att det endast är blommor och bär som kan användas på flädern. Resten, blad, bark m.m. är giftigt.

Stor kram till er alla!

Camilla - snart Living by Milla

22 kommentarer:

Gårdsromantik sa...

Det blir ett bra namn - säger också lite mer om vad bloggen handlar om!

Då skall jag genast ändra i min bloggkoll.

Kram Maud

Vit Spets sa...

Okej Camilla! går in å ändrar...
Välkommen med ditt nya namn ;)
ps/ ser väldigt läskande ut med saften /ds
Kramis
//Siv

Ullis/Leva på landet sa...

Härligt med lite nya recept. Tycker att du valde ett bra namn. Nu är det bara att ändra i länklistan o på bloggkoll då.

Ha en bra dag!
Kram Ullis

Anonym sa...

Grattis till ditt nya namn :)
det blir bra med det med, som Maud sa så säger det mer om vad din blogg handlar om också.Du kanse kan kalla din flkäderaft för Millas mirakeldryck i stället för den ser väldigt god ut, kram Katta

Lilla huset på prärien sa...

Bra val att ändra namn Milla! Du har förresten så mysig musik på din sida... härligt lugn! Själv är jag även förtjust i Tracy Chapman.

Kram Jenny

Mamma C sa...

Ok. då får man ändra nu. Flädersaft är gott. Vi gjorde även flädervin förra året. Som vi skulle ha som drinkvin.(Lite vin med läsk i)men njäää, det blev sådär. Men saften är god och läskande.
Kram mamma c

Mjuka sa...

Har ändrat nu på bloggkoll!!! Skall också göra saft, provar nog ditt recept då
kramar och ha en skön söndag Living by Milla
Malin

Malin sa...

Hej!
Du har valt ett bra namn tycker jag! Det blir kanon =)
Finabilder som alltid, ser jättegott ut, synd jag inte har en fläderbuske själv.
Kramar Malin

atmosphere sa...

Hej goa Milla!
Blir jätteglad att höra ifrån dig igen. Här gäller det att hänga med i svängarna med namnbyte och flädersaft. Spännande! Gillade bilden lilla Milla 3 månader. Du är dig lik!
Bamsekramar från Ingrid
PS. jag brukar ha stängt på sommaren, men jag öppnar alltid om jag finns hemma och kan och då går det ju bra vilken dag som helst. Klart, lite semester med resor ska det bli också.DS

Mitt liv - Mina drömmar sa...

Åh vad härligt med flädersaft! Tyvärr är jag den enda i familjen som förstått det...hmmm

Så det blev Living by Milla till slut?! Superbra namn:)

Trallalalaa
Kram
Annica

Hem och Harmoni Marie sa...

Så gott det ser ut! Tack för receptet!

Nu har jag bytt dig på bloggkoll.. så nu lär jag inte missa dina inlägg.
Ha det gott, kram Marie

Lilla Blanka sa...

Hej!

Nya namnet är jättefint, passar perfekt!

Underbara blider på saften..!

Kram
Mia

Sara sa...

Vilket bra namn du har bytt till. Jag ändrar genast i min länklista.
Kram Sara

Vardagslycka sa...

Vilket bra namn du har ändrat till! Självklart ska jag ändra direkt i bloggkoll så jag inte missar något!
Vad läskande det ser ut med flädersaft! Jag blir riktigt törstig när jag kikar på bilderna.
Ha det gott!
Kram, Carina

Helena Dovier sa...

Håller med de andra om att det är ett bra namn du har bytt till! Jag har uppdaterat min länklista nu med din nya adress.

Men du, vilken fin fläderetikett du har och vad god saften ser ut att vara - för att inte tala om flädertipsen med istärningarna och annat gott. Ånej då, jag är inte ett DUGG avundsjuk på er som har fläderbuskar att plocka av! ;-)

Ha en fin start på veckan!

Kram från Helena

Annica sa...

Ja, jag blir galen på att allt går i kras:(

Mitt söta bord ska stå utanför ytterdörren, på farstukvisten eller vad jag ska kalla det. Jag hade det stående där men det behövde bättras på i färgen. Så imorgon får det ta sig tillbaka dit och så ska jag ställa dit min söta loppiskanna som jag använder till blomvas. Sedan börjar jakten på några söta ljusstakar/lyktor som passar bredvid:)

Kramkram
Annica

Annica sa...

Hoppsan...bara jag som är felinloggad nu igen...

Kram Annica Mitt liv-mina drömmar

Marie sa...

Tycker ditt nya namn är jättebra, ska genast ändra i min länklista.
Saften ser jättegod ut, tack för receptet!

Ha en bra vecka!
Kram Marie

me and alice sa...

Gillar ditt nya namn!!Ska genast ändra på länklistan...
Åh, vilken god saft! Fick en fläderbuske i present i år av min svärmor. Längta tills den ger så mycket blommor. Tack också för alla mumsiga tips om istärningar mm.
kramis Susanne

me and alice sa...

Hej Milla!
Jag skulle ändra ditt namn och såg att du inte fanns på min länklista!!! Konstigt?! Nåja, nu finns du där i alla fall... Det är nog många som inte finns med på min lista... Hur i jössenamn ska man bara få tid att gå igenom sånt. Tror jag missat många för att jag går in till er direkt från kommentarerna...Klantmaja e vad jag e!*fniss*

Vit Spets sa...

Nej, det hade jag ingen aning om att designen kom från Eskiltuna - men jag förstår att Du är stolt för hon gör så vackra ting...
Jag måste ju testa fläderblomsaften...
Kramis
//Siv

Malin sa...

Hej!
Det blev ett bra namn !
Nu har jag bytt ut ditt namn i min länklista också =)
Ha en bra dag!
Kram Malin