...kom med posten. Så nu är jag också ägare av ett "franskt" dokument ! Har trånat och tittat länge på de fina dokumenten som jag sett att andra bloggare har, de är så fina! Men rätt stora och dyra och eftersom vi har öppen planslösning så har vi väldigt ont om väggar. Mitt lilla dokument kommer från Panduro och kostade endast..håll i er!.. 6, 50 !!!! Helt klart prisvärt! Naturligtvis beställde jag inte bara det utan lite annat också...
måndag 30 juni 2008
Ett litet franskt dokument...
...kom med posten. Så nu är jag också ägare av ett "franskt" dokument ! Har trånat och tittat länge på de fina dokumenten som jag sett att andra bloggare har, de är så fina! Men rätt stora och dyra och eftersom vi har öppen planslösning så har vi väldigt ont om väggar. Mitt lilla dokument kommer från Panduro och kostade endast..håll i er!.. 6, 50 !!!! Helt klart prisvärt! Naturligtvis beställde jag inte bara det utan lite annat också...
söndag 29 juni 2008
Fläder och namnbyte
Nu till något helt annat...nämligen flädersaft !
Millas flädersaft med vanilj
Ca 30 blomklasar
2 citroner
2 liter vatten
2 liter strösocker
1 vaniljstång
4 tsk citronsyra
- Skölj blommorna. Tvätta citronerna och skiva dem.
- Varva blomklasar och citronskivor i en stor bunke.
- Koka upp vatten, socker, och ituskuren vaniljstång. Rör ner citronsyran.
- Häll lagen över blommorna och citronen. Rör om.
- Låt saften stå kallt i kylskåpet i 5-6 dagar. Rör om varje dag.
- Sila saften och häll upp den på väl rengjorda flaskor.
Flädertips
Droppa ner lite flädersaft i whisky, konjak, vodka, kallt vitt vin, kallt mousserande vin eller äppelcider.
Frys flädersaft med lite fläderblommor i istärningsfack så har du smaksatt is till sommardrinkarna.
Plocka ett moln av gräddvita fläderblomsklasar. Varva med rosa rabarber och gröna limeskivor. Då får du en dryck som ger dig sommarkänsla.
Kommer man norr om flädergränsen kan man använda de aromatiska blommorna av älggräs i stället. Det kallades tidigare mjödört. Man smorde nämligen kärlen som mjödet skulle jäsa i med örten.
Fläderfakta
Sambucus nigra
Fläder är en stor buske eller litet träd som kan bli fem meter högt. Grenar och kvistar har rent vit märg. Bladen sitter motsatta, de är parbladiga med ett uddblad, liksom hos de övriga arterna i släktet flädrar (Sambucus).Fläder blommar från midsommar till mitten av juli, blommorna är gräddvita med ljusgula ståndarknappar och sitter i vida, platta blomställningar. Den fräna lukten lockar till sig små flugor som sköter om pollineringen.I september mognar bären. De blir först röda men mogna är de svarta och glänsande, artnamnet nigra betyder svart och syftar på frukternas färg.
Fläder får inte förväxlas med druvfläder (S. racemosa) och sommarfläder (S. ebulus) som båda är giftiga.Druvfläder är också en buske men där är grenarnas märg brun. Den blommar redan i maj med små gulvita blommor i rundade klasar. I slutet av juli mognar de oätliga röda bären som sitter samlade som i en druvklase.Sommarfläder är en storvuxen ört, drygt meterhög, med blomställningar och frukter som hos fläder, men skiljer sig från denna också genom sina röda ståndarknappar.Sommarfläder förekommer sparsamt i södra Sverige och hela växten är giftig.
Fläder har sedan länge ingått i den svenska floran, även som odlad. Den förekommer främst i södra Sverige, men kan odlas långt upp i landet. Fläder finns i större delen av Europa, utom Baltikum. Första fynduppgift är från 1600–talet men arten är känd sedan medeltiden.Få växter är så mytomspunnen som flädern.
Här i Norden var den i sällskap med många andra växter helgad åt kärleksgudinnan Freja. När kristendomen kom hit blev den föremål för en annan legend. Man trodde att flädern var det träd som Judas Iskarot hängt sig i. Då han kom åt stammen fick den ett avtryck av hans öra. I södra Sverige finns det verkligen bildningar på fläderstammen som liknar ett öra, men då är det fråga om en svamp, Judasöra (Auricularia auricula Judae).Den starka lukten troddes kunna fördriva häxor och trolltyg och därför planterades en fläderbuske på lagom avstånd från huset, liksom att man spikade upp en fläderkvist ovanför dörren.
Användning: Fläder odlas ofta som prydnadsbuske och fler olika namnsorter förekommer, till exempel flikbladig fläder ('Laciniata').Färska eller torkade blommor kan användas till saft, dricka, te eller som krydda i kräm, sylt och saft på rabarber eller krusbär.Bären kan användas till gelé, saft, marinad eller chutney. De kan även dryga ut andra bär i saft. I industritillverkade safter ingår ofta importerade fläderbär.Tänk på att det endast är blommor och bär som kan användas på flädern. Resten, blad, bark m.m. är giftigt.
Stor kram till er alla!
Camilla - snart Living by Milla
fredag 27 juni 2008
Förväxling
I går fick jag ett mail från Camilla Andersson, sångerska i 80-talsbandet, Millas Mirakel.
"Hej Camilla !
Vill börja med att grattulera och berömma dig för en fantastiskt fin hemsida ! Du har smak och stil !
Jag måste ändå kontakta dig då jag är sångerska i bandet Millas Mirakel, som skrev landsplågan "Rytmen av ett regn" sommaren 1987. Detta är länge sedan men jag jobbar fortfarande i olika sammanhang under det namnet. Idag har jag tex gjort en intervju för svensktoppen och jag vet inte vilken gång i ordningen så blir jag tillfrågad om jag har en blogg och en hemsida och håller på med heminredning mm.
Jag skulle därför vilja fråga dig om du på din blogg/hemsida ville klargöra att du INTE är sångerska i bandet Millas Mirakel, eftersom jag inte kan hindra dig från att ha det namnet på sidan. Jag förknippas starkt med detta namnet sedan 20 år tillbaka och jag tycker att det är synd både för dig och mig om människor inte kan göra skillnaden, eller vad tycker du ?
Jag hoppas att du förstår min önskan eftersom jag var först med namnet och fortfarande jobbar under detta namn.
Ha en bra sommar och hör gärna av dig med dina tankar och synpunkter."
Och här är mitt svar...
"Hej !!
Tack för berömmet om min blogg !! Självklart vill jag inte förväxlas med dig och det var inte min mening när jag startade bloggen. Jag kollar gärna upp
möjligheten med att byta namn. Du kanske har något bra namnförslag ?
Trodde inte att ni fanns kvar med det namnet. Lovar att undersöka saken .
Önskar dig också en skön sommar och välkommen tillbaka till bloggen !"
Jag har med anledning av detta bestämt att jag ska byta bloggnamn och det är här, kära vänner som ni kommer in i bilden. Jag behöver er hjälp med förslag till ett nytt bloggnamn. Har ni några bra förslag ? Det enda jag har kommit på är Living by Milla, vad tycker ni om det, bra eller dåligt ?
* Uppdatering !
Snälla, hjälp mig och rösta i enkäten i högerspalten angående byte av bloggnamn ! Usch, känner mig sååå velig och vet inte hur jag ska göra...:(
torsdag 26 juni 2008
Beauty with a thought...
Jag fullkomligt älskar den och vi är ett för snart lär den växa fast på mitt högra ringfinger...*fniss*
"Att se världen i ett sandkorn och himlen i en vild blomma, det är att hålla oändligheten i sin hand och fånga evigheten i en timme."
William Blake (1757-1827)
Jag har fått en award... igen...blir nästan lite generad och tokglad som få ! Tusen tack, Sara med flera ! Det är så roligt att bli uppskattad för det man gör om än så på en liten blogg .
Sweet home blogger award - For sharing, beauty, love and joy...

Den här gången kan jag inte välja så jag sänder den vidare till alla fantastiska bloggar som finns på min blogglista !
♥
Kram till er alla där ute i cyberspace !
Camilla
söndag 22 juni 2008
Jordgubbslyx och fläder
Recept och resultat kommer till helgen...
Efter middagen åt vi jordgubbar, gräddglass, maräng och grädde....en perfekt avlutning på Midsommardagen !
Jag har fått en award och jag är så glad för den, tusen tack Karin !! Du gör "min dag" också så du får tillbaka den omedelbums!!!
Jag skickar den vidare till dessa härliga bloggar som gör "min dag" och hoppas ni blir lika glada som jag:
Dröm & Vision - Bella
Lottens vita och gröna - Lotten
Kramelikram!
lördag 21 juni 2008
Köksstolar i sommarskrud
Jag fyndade en stor bit vaxduk på Hemtex, det var halva priset (som vanligt) som jag klädde köksstolarna i. Det blev väldigt bra .... lätt att torka av och väldigt mycket sommar... När det inte är så mycket sommar ute så får man göra det bästa inne!
torsdag 19 juni 2008
Midsommar och lycka
Nu har jag äntligen fått hem min kära dator igen....den var full av elakt virus så det var inte konstigt att den la av. Det är så skönt att kunna blogga igen och titta in till er andra som jag ska göra i kväll(läs natt) när barnen lagt sig. Misstänker att jag har mycket att ta igen... Tänk att få en hel kväll för sig själv tillsammans med datorn, lyckan är gjord, hihi...En natt full av magi
Midsommarnatten är full av magi. Enligt folktron var allt som växte i naturen laddat med övernaturliga krafter under midsommaren. Genom att samla den kraftfulla magin i en blomsterkrans hade man medel för det kommande året. Att spara kransen och lägga den i julbadet var ett sätt att bli frisk och stark under återstoden av vintern.Den ljusa natten vänder Midsommarafton är höjdpunkten på sommarhalvårets fester. Det är nu den ljusa natten vänder och det är tid för fest och dans, romantik och erotik – förhoppningsvis även för sol och värme. Ett gammalt talesätt säger att midsommarnatten inte är lång men sätter sju och sjuttio vaggor igång.
Alltid på en fredag
Människan har sedan urminnes tider kunnat fastställa när sommar-solståndet inträffar. För att markera dagen utförde man sannolikt också särskilda riter till solen och gudarna.Alltid på en fredag. Midsommarfirandet har gamla anor i norden. Trots det är det svårt att finna historiska fakta om dagen. De äldsta skriftliga källorna är de isländska kunga-sagorna från 1200-talet, där vi kan läsa följande om Olav Tryggvason: Han avskaffade offerölen och satte i stället med folkets instämmande högtidsöl vid jul, påsk, midsommar och Mikaeli. Ölet var redan då den stora festdrycken. I Sverige dricks det nu mer öl vid midsommar än under någon annan högtid. Uttrycket att dricka Johannisöl har anknytning till Johannesdagen, som i sin tur syftar på Johannes döparens födelsedag den 24 juni. Dagen före, den 23 juni, var fram till 1952 midsommarafton. För att bättre passa in i arbetsveckan, bestämdes 1953 att midsommaraftonen alltid skulle firas på en fredag och helgen är nu rörlig mellan 20 och 26 juni.
Midsommareld
I Olaus Magnus Historien om de Nordiska folken från 1555 berättas det att på den helige Johannes döparens afton ... plägar allt folk utan åtskillnad till kön och ålder samlas i skaror på städernas torg eller ute på fria fältet, för att där glättigt tråda dansen vid skenet av talrika eldar, som överallt tändas. Här berättas om midsommarelden, som vi har fortsatt att tända långt in på 1900-talet. Traditionen avtog successivt, för att med våra dagars lokala eldningsförbud slockna för gott. Midsommareldar förekommer fortfarande i Finland, Norge och Danmark och även på sina håll nere på kontinenten.
Majstången, dansen och lekarna
Majstången var en ny sed som troligen kom till Sverige från Tyskland någon gång i slutet av medeltiden. Att maja betyder att smycka med grönt och har plattyskt ursprung. De tidigaste avbildningarna av majstänger hittar vi i Erik Dahlbergs, Suecia antiqua utgiven på 1600-talet. Majstängerna där liknar inte dagens vanligaste typ med kors och kransar. I stället hänger de stora kransarna runt en påle.Dansen och lekarna är gamla inslag i midsommarfirandet och var ett sätt för ungdomarna att lära känna varandra närmare. Och det kunde då, liksom nu, gå hett till. Så här rapport-erades från Björksäter i Västergörland 1689: Blef förbudit att uppsättia Midsommarstänger, att det elacka lefwernet, som ungdomen der wid plägar bruka, måtte förbådas och avskaffas.
Sju sorters blommor
I det gamla magiska tänkandet var midsommarnatten full av både väsen och diverse krafter, som när som helst kunde gripa in i människornas värld. Men människan kunde också använda sig av dessa krafter genom att samla läkeörter och ett sätt att hålla sig frisk och stark under nästa år var att naken rulla sig i midsommardaggen.Vid alla betydelsefulla övergångar då ljuset vände var det viktigt att vissa sysslor skulle vara avklarade. Tidpunkten var också bra om man ville se in i framtiden. Så var det vid Mikaeli på hösten, julen om vintern och vid Marie bebådelsedag på våren. Ett sätt att sia om framtiden som fortfarande lever kvar, är att plocka sju eller nio sorters blommorför att lägga under huvudkudden på midsommarnatten. I drömmen får man då se denman ska leva sitt liv med. En annan sed vara att gå till en källa för att dricka brunn, offra ett mynt eller i dess vatten skåda in i framtiden. I förväg hade man rensat källan och smyckat runtom med ett lager granris, som också vara bra att sitta på. Ibland blev det fest och ungdomarna dansade natten lång tills det var dags att gå till kyrkan nästa dag.
måndag 16 juni 2008
En underbar kombo !
onsdag 4 juni 2008
Ett härligt möte med Lantluft...
I måndags träffade jag Dubbelörnen som har den fina bloggen Lantluft. Vi hade bestämt möte på mitt favoritfik, Café Tingsgården som ligger i Gamla stan med en underbar rofylld miljö. Vi åt lunch på den lilla bakgården och pratade och pratade så vi knappt fick i oss maten. :)
Efter lunchen och den givande pratstunden gick vi vidare till en ett annat favoritställe, Saris skattkammare. Där finns det mycket ögongodis...
söndag 1 juni 2008
Välkommen sommar !!
Hur har ni det i värmeböljan? Rätt svettigt tycker jag men alldeles underbart !! Jag har haft ont i halsen i några dagar men är nu på bättringsvägen, skönt! Tror att det var det goda iskaffet som gjorde susen. :) Iskaffe och inredningstidningar har jag frossat i på terrassen. Mina absoluta favoriter är Lantliv, Drömhem & Trädgård och Rosie... Vilken är din ? Svara gärna i min enkät i högerspalten.
I dag kommer mannen hem från jobbet i Dalarna och då ska vi äntligen starta upp poolen,inte en dag försent! Så till slut har jag äntligen fått tummen ur och tagit tag i den stoora tyghögen. Det blev bla dessa två klänningar till dottern plus en randig klänning, en tunika, ett linne, två kjolar, en capribyxa och en schalett och jag är inte klar än ! :)
2) Fem saker på min att göra lista...
Bara fem?!!!Ska försöka sålla lite...
* Fixa poolen och göra den badklar så fort mannen kommer hem.
* Åka i väg till återvinningsstationen med en massa tidningar mm son står i carporten, ingen vacker syn kan jag lova!
* Måla allrummet,gissa vilken färg?!Har även annan målning att göra ute.
3) Godis du gillar...
5) Platser jag bott på...
♥